Sovjetisk syn på USA
A.A. Sjdanov, som var medlem av politbyrået og ble regnet som kommunistpartiets fremste ideolog i en periode, uttalte dette om USA like etter krigen. (Fra Paul Dukes: The last great Game USA versus USSR. Events, conjunctures, structures, New York St. Martin’s Press 1989. Til norsk ved Gunnar Bureid.)
Oppgave
- Hvilke drivkrefter mener Vosnesenskij ligger bak USAs politikk?
- Gi en karakteristikk av Sjdanovs argumentasjon.
- Sammenlign disse synene med det amerikanske synet på den sovjetiske kommunismen.
Kilde
Utdrag fra The last great Game USA versus USSR
Tyngdepunktet i kampen mot marxismen er nå blitt forskjøvet til Amerika og Storbritannia. Alt som finnes av åndsfrihets- og opplysningsfiendtlige og reaksjonære krefter er blitt satt inn i kampen mot marxismen. På ny ser vi kirkemakten, atomdollar-demokratiet og åndsfrihets- og opplysningsfiendtlighetens avleggse rustning stilt i bursjoasi-filosofiens tjeneste: Vatikanet og rasistteorier, fanatisk nasjonalisme og degenert idealistfilosofi, den pengegriske sensasjonspressen og moralsk fordervet bursjoasikunst. Men heller ikke dette ser ut til å være nok. Under dekke av ideologisk kamp mot marxismen mobiliseres det i dag store reserver. Gangstere, halliker, spioner og kriminelle elementer er blant de som blir rekruttert.
N.A. Vosnesenskij, som tilhørte Sjdanov-fløyen, skrev dette i sin bok The War Economy of the USSR in the Period of the Fatherland War (til norsk ved Gunnar Bureid):
Etter at den andre verdenskrig var over har den amerikanske regjeringen gitt opp alle forsøk på å planlegge produksjon og omsetning, helt i tråd med den amerikanske monopolkapitalens ønsker. (...) Etter å ha gjort seg styrtrike på folkets blod under krigen står den amerikanske monopolkapitalen nå i spissen for et imperialistisk og antidemokratisk felttog og er nå den som står bak imperialistisk politikk og ekspansjon overalt i verden. Amerikanernes imperialistiske ekspansjon er i ferd med å utvikle seg til en ny krig, der målet er å knuse demokratiet, hindre en økonomisk krise og underkue arbeiderklassen i landet.